Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

NWWB | January 19, 2018

Scroll naarboven

Top

Ervaringen Freek School op WK Waterski 2015

Ervaringen Freek School op WK Waterski 2015

Selectielid en Nederlands & Benelux Kampioen Waterski Freek School was eind november in Mexico om Nederland te vertegenwoordigen op het WK Waterski 2015. Lees hier hoe hem is vergaan!

Van 11 tot en met 22 november was ik in Mexico om deel te nemen aan het Wereld Kampioenschap Waterski. Dit jaar plaatste ik mij voor het eerst in Slalom en Jump voor het Open WK. Het is denk ik al zo’n 10 jaar geleden dat iemand namens Nederland deelnam aan het WK Open, dus ik was trots op het WK te starten voor Nederland!

Locatie
De wedstrijd werd gehouden op een kunstmatig meer naast Big Lake Chapala in de stad Chapala, dit is een half uur van de grote stad Guadalajara.

Kunstmatige meren zijn vaak net zo goed perfect en dat was het meer in Chapala ook. Het meer heeft precies de juiste maten voor slalom en jump en de oever is zo gemaakt dat er geen backwash is (golven die terugkomen van de wal) en er is een eiland om te draaien aan één kant. Wat het natuurlijk heel prettig maakt is het weer en de temperatuur van het water, warm water skiet meestal zachter en makkelijker dan koud Nederlands water.
Er waren 2 Mastercrafts, één voor slalom en een sterke boot om te springen. Verder was het meer zo aangelegd dat je bijna iedere dag tegenwind hebt om te springen.

Mijn eerste WK
Tijdens de training ging het slalommen niet goed, na 5 sets controleerde ik mijn materiaal en zag dat mijn vin op 2,410 inch ingesteld was in plaats van op 2,490 inch diep. Dat is waarschijnlijk in het vliegtuig gebeurd. Ik heb dat hersteld voor de laatste training en het ging gelijk een stuk beter! Goede les voor de volgende keer, controleer je instellingen!

Het springen voelde gelijk supergoed door de sterke boot, dat ben ik thuis niet gewend. Maar ik had al 2 maanden niet gesprongen vanwege het koude weer in Nederland, dus ik moest het weer opbouwen. Iedere sprong was verder en verder en dat gaf me goede hoop voor de wedstrijd. Een aantal keer sprong ik rond het 50m punt wat mijn doel was voor deze wedstrijd.

bewerkt jump 2 (2)

Het was cool om de relaxte lifestyle in Mexico te zien, bij de meeste wedstrijden is het altijd haasten maar hier was alles ‘tranquillo’, maar toch begon alles op tijd. Ik heb geen idee hoe ze dat doen.

Tijdens de wedstrijd had ik met slalom een goede start met een makkelijke eerste baan van 14,25m lijnlengte. Op 12m had ik een beetje een slechte start maar corrigeerde dat bij de 3e boei en ik was terug in de wedstrijd. Bij de 4e boei dacht ik “rustig aan dan kan ik de 12m uitskiën”. Maar ik ging toen iets te rustig aan en redde nog wel de 5e boei maar raakte die aan de buitenkant. Ik probeerde de handle vast te houden maar die glipte uit mijn hand toen ik voor de 6e en laatste boei ging.

Het was goed voor de 50e plaats van 62 skiërs. Je ziet dat de nummers 62 tot 25 heel dicht op elkaar zitten. 1 boei meer kan je 5 plaatsen omhoog plaatsen. De eerste 25 zijn de specialisten en die zijn nog altijd een stuk beter. Dus nog genoeg te trainen voor mij.

Met springen startte ik super goed, ik had een mooie eerste sprong waarbij ik heel goed van de schans kwam, wat meestal mijn grootste probleem is, en ik sprong 47,8m. In de tweede sprong was ik te enthousiast en ging te laat de schans op waardoor ik de schans moest passeren om niet de zijkant van de schans te raken.

Bij de laatste sprong was ik weer een beetje laat maar had wel veel snelheid. Helaas werd ik een beetje bang dus ik drukte mijn ski’s naar voren vlak voor de schans. Hierdoor kwam ik van de schans op de achterkant maar het resulteerde in een sprong van 47,6m. Niet de 50m die ik voor ogen had maar het was mijn beste sprong van het jaar tijdens een wedstrijd dus ik kon tevreden zijn met het resultaat.

Freek School © Thomas Gustafson_C78G7735


De toekomst

Het enige waar ik nu aan kan denken is waterskiën (en werk natuurlijk), ik wil trainen zodat ik mezelf weer verbeter binnen 2 jaar. Maar als je terugkomt van 25 graden naar 5 graden is dat niet echt een goed teken. Afgelopen zaterdag heb ik voor de laatste keer dit jaar geskied denk ik. Ik wil skiën maar ik denk dat het beter voor mijn lijf is om nu even niet het water op te gaan.

Maar over een paar weken, eerst even een boel kalkoen eten, ben ik weer terug in de sportschool en kan ik niet wachten op het voorjaar zodat ik zoveel als mogelijk kan skiën!


Foto’s: Thomas Gustafson

Facebook Freek School