Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

NWWB | January 19, 2018

Scroll naarboven

Top

Blog Freek School – Waterski

Blog Freek School – Waterski

Vind hier het verslag van afgelopen jaar van waterskiër Freek School. Freek maakt deel uit van de nationale selectie een heeft een pittige periode van blessures achter de rug.
Lees hier hoe Freek ondanks deze tegenslagen positief op zijn sport gericht blijft en mooie resultaten bereikt!

Beste waterskivrienden, kennissen en onbekenden!!

Mijn bondscoach Talisa Hof vroeg me of ik een blog bij wilde gaan houden dus bij deze! Allereerst hoop ik dat iedereen een goede kerst en oud en nieuw heeft gehad, ik in ieder geval wel!

Ook zal ik mezelf eerst even voorstellen! Ik ben Freek School, 24 jaar en woonachtig in Handel (Noord-Brabant).

Het geluk heb ik dat (naar mijn mening) ik in het mooiste dorp van Nederland woon en dat komt vooral omdat hier waterski en wakeboard vereniging de Rooye Plas ligt. Dit is eigenlijk de perfecte locatie voor tournament waterski. Het heeft de juiste omvang, bomen om het water heen en geen andere boten. Daarnaast een goede verenigingsboot, schans en slalombaan waardoor het naar mijn mening de beste locatie van Nederland en de Benelux is voor mijn sport. En het kost me 5 minuten fietsen en dan ben ik er! Zo zijn veel leden bij ons hier jaloers op en kan ik ze hiermee mooi plagen. Hier ben ik in de zomer dagelijks een superplek om te zijn, te skiën en her en der wat te klussen. Er is altijd wel wat te doen en het voelt iedere keer nog een beetje als vakantie als ik daar ben.

Ook studeer ik nog steeds aan de Fontys sporthogeschool in Eindhoven en studeer daar sports en leisure richting outdoor adventure en ben daardoor bijna ‘bewegingsdeskundige’! Daarnaast werk ik als bijbaan bij een hovenier en doe ik wat vrijwilligerswerk bij de NWWB en verzorg daar de opleiding waterski en wakeboard instructeur 2.
2013 freek nk
Ik zit in het Nederlands team en het nationale team van Jobe. Afgelopen jaar heb ik voor de 2e maal op rij de Nederlandse titel mogen pakken op de overall!! Op de onderdelen werd ik voor de derde keer Nederlands kampioen op slalom, tweede keer op jump en eerste keer bij shortboard.

Ook werd ik voor de 2e keer op rij Benelux kampioen op het onderdeel springen, voor de eerste keer Benelux kampioen slalom en wist ik net naast de overall titel te grijpen doordat mijn flip bij shortboard afgekeurd werd :s.

En als kers op de taart mocht ik voor de tweede keer deelnemen aan het EK waar ik misschien wel het meest trots op ben.

 

Drie weken voor het EK wist ik me in Frankrijk, Meuzac, te plaatsen en moest hiervoor beter skien dan het jaar daarvoor. De specialistenlimiet voor slalom was 1@11 meter en die wist ik precies te halen.

Het EK werd gehouden op een prachtige plek in Ioaninna in Griekenland. Samen met ons pap, die fungeerde als coach, en ons mam die ik omtoverde als Fysio vertrok ik naar Griekenland. Er was voor dit EK speciaal een plas uitgegraven en deze was pas 2 dagen voordat het EK begon klaar! Wat het lastig maakte is dat doordat het zo laat uitgegraven was er allemaal wortels en takken loskwamen uit de grond welke extra obstakels waren. Zo heb ik tijdens de training ook wel een aantal takken geraakt. Maar de organisatie deed er met een klein bootje en een schepnet alles aan om deze er op tijd uit te halen. Dit maakte het lastig maar ook wel weer mooi, als je de beste wil zijn moet je dit onder alle omstandigheden zijn. Voor het EK was het nog even spannend omdat het ticket naar Griekenland toch wel duur was. De bond doet wat ze kunnen maar door het sportbeleid in Nederland wat alleen maar op Olympisch is gericht, is het voor ons niet olympiërs lastig om alles rond te krijgen. Maar al snel kwamen er van allerlei kanten sponsoren die dit voor mij mogelijk maakte! En die ben ik super super dankbaar, degene die mij gesponsord hebben afgelopen jaren hebben er voor gezorgd dat ik nu sta waar ik nu sta. Een mooi voorbeeld zijn mijn neven en nichten die allemaal wat geld bij elkaar hadden gelegd om mij naar het EK te kunnen sturen. Dat ontroerd me wel, als je naar de top wil dan moet je hiervoor gaan en als andere je daarin steunen is dit fantastisch! Uiteindelijk wist ik 22e met slalom en 7e met springen te worden.

2013 water freek schoolHelaas wat bij topsport hoort zijn blessures en deze teisteren me de laatste jaren. 2010 lag ik er 2 maanden uit vanwege een schouderpeesontsteking en daarna is het hard gegaan met blessures. Op het NK 2011 brak ik mijn pols maar dit werd helaas niet opgemerkt tijdens de kijkoperatie die daarop volgde. Hierdoor heb ik 2012 met een gebroken, afstervend botje in mijn pols geskied. Eind 2012 werd dit opgemerkt en begin 2013 ben ik een lastige operatie in gegaan om mogelijk weer leven in dat botje te blazen door een bottransplantatie. Twee maanden in een zuurstoftank zitten volgde en na 5 maanden bleek dat dit allemaal toch een succes is geweest! Het botje is weer gaan leven! De volledige beweging in mijn pols is niet meer terug gekomen maar met mijn terminator brace is skiën geen probleem!! Zo kon ik begin juni 2013 weer voor het eerst het water op al begon dit moeizaam. Als je iets aan je pols hebt is het lastig om ook maar iets te trainen dus ik was op dat moment erg slapjes. De rechtse bochten gingen wel maar als ik met slalom aan mijn rechtse hand moest hangen koste me dit veel kracht. Gelukkig kwam dit wel snel terug en net voor de eerste wedstrijd de Benelux kampioenschappen was ik wel weer fit maar niet in vorm. In de voorrondes stond ik nog 6e en haalde ik net de finales. Gelukkig na wat sleutelen aan mijn settings viel in de finale alles op zijn plek en werd ik toch eerste. Daarna ging het snel beter en ben ik denk ik sterker eruit gekomen en heb ik een topseizoen gedraaid!

Helaas was dit van korte duur, net na het EK en net voor de NWWB cup finale op mijn thuiswater ging het weer mis. Het 2013 freek in ziekenhuisdoel voor de NWWB cup finale was over 50 meter te springen en in training lukte dit steeds vaker. In heel het seizoen nog weinig wedstrijden gehad waarin  ik een record kon springen vanwege de omstandigheden. Thuis, de Rooye Plas, moest dit gaan lukken! Hierdoor heb ik in de week voor mijn blessure te veel gesprongen en ik voelde voordat ik het water op ging al wat pijntjes en was niet topfit. Tijdens de 5e en laatste sprong ging het mis. Ik zette iets te vroeg mijn landing in waardoor ik bij de landing te veel voorop kwam en beide ski’s naar buiten klapte, maarrr hij was wel ver! Ik voelde direct dat het niet goed zat. Beide knieën deden veel pijn maar vooral op links kon ik niet staan. Na uiteindelijk doorgestuurd te worden naar een specialist, bleek dat ik in ieder geval links mijn kruisband had afgescheurd en na mri bleek ook dat mijn meniscus kapot was. Gelukkig kon ik snel een nieuwe krijgen wel moest eerst mijn knie 8 weken optrainen om sterk de operatie in te gaan. Doordat ik dat goed gedaan heb gaat denk ik nu de revalidatie snel. Op 15 november werd ik geopereerd en deze operatie is goed gelukt!

Freek school traint op de fietsSindsdien tot nu ben ik volop aan het revalideren en zijn mijn hometrainer en mijn fiets mijn beste vrienden in plaats van mijn ski’s. Normaal gesproken duurt een revalidatie 9 maanden voordat je weer je sport kan beoefenen en een jaar voordat de nieuwe band volledig doorbloed is. Maarja 9 maanden duurt natuurlijk te lang want dan zijn de belangrijkste wedstrijden geweest dus gaan we een versneld proces in. 5 dagen in de week loop ik nu bij de Fysio en dit gaat tot nu toe top! 5 dagen word ik behandeld, 1 dag in de week zit er training in het zwembad bij en 1 dag functionele atletiektraining. Wat super is van mijn fysio is dat ik hier na de oefeningen die ik voor mijn knie moet doen ik ook nog aan mijn conditie en bovenlichaam kan werken. Zo zit ik iedere dag 2 tot 3 uur daar. De planning staat nu dat ik 15 mei weer het water op mag en 15 juni weer mag gaan springen! Dit zou dus 2 maanden sneller zijn dan normaal. Sinds deze week mag ik ook weer werken wat ook een maand sneller is en dat komt goed uit! Het geld voor komend seizoen moet toch weer verdiend gaan worden.

 

Door het revalideren, werken en school welke ik nog steeds af moet maken leid ik weer een lekker druk leventje, maarja van stil zitten kom je niet vooruit.

Helaas doet mijn rechtse knie ook nog niet 100% wat hij zou moeten doen en heb hier vorig week een mri van gehad waar ik vandaag de uitslag van kreeg. Op de mri was te zien dat er nog een zakje vocht in zat waaruit bleek dat er wel degelijk wat met die knie aan de hand was. Ook toen de dokter op mijn binnenband en meniscus duwde ging ik bijna door de grond maar als het goed is moet dat zo gaan herstellen. Geen tweede operatie dus!

De doelen voor komende tijd zijn allereerst natuurlijk zo snel mogelijk revalideren. Daarna hoop ik mijn 3e titel op rij te kunnen pakken maar vooral slalom en springen hoop ik te winnen. Daarna hoop ik me opnieuw te plaatsen voor het EK en hoop ik hoger te eindigen met betere resultaten dan afgelopen jaar. Het EK is dit jaar in Tsjechië. Ook hoop ik dat ik dit jaar niet alleen hoef maar dat we met een team gaan, dus matties TRAINE ;)!! De langer termijn doelen zijn Nederlandse records op slalom en springen en hoop ik me te plaatsen voor het WK 2015 in Italië. Daarna hoop ik finales in ek’s en wk’s te kunnen gaan skien met als droom hier ook medailles te halen. Voordat ik 35 ben zal ik er alles aan doen om zo hoog mogelijk te komen in onze sport!

Tot slot wil ik nog allereerst al mijn sponsoren van afgelopen jaar en jaren bedanken. Zonder jullie werd ik nu niet gevraagd om bijvoorbeeld dit blog te schrijven, echt top! Daarnaast ook iedereen die mij gesteund heeft in goede en slechte tijden. Als je bedenkt hoeveel mensen er wel niet voor je klaarstaan is dat gewoon geweldig. En als aller aller laatste mijn ouders, je bedankt ze niet vaak want alles lijkt zo van zelfsprekend maar dat is het eigenlijk niet. Zij steunen mij in alles wat ze kunnen en iedere wedstrijd zijn ze er weer bij. Zij zijn niet degene die mij trainen maar wel mijn grootste supporters en helpen me in alles daarom heen. Bedankt!!!

Over 2 weken zal ik jullie weer lastig vallen met een blog en deze zal dan niet zo lang zijn omdat jullie me nu een beetje kennen. Tot snel op het water!!